Makanan pedas atau berempah
sememangnya menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia. Tidak sah jika
sesuatu jenis makanan tidak dihidangkan dengan cili ataupun bahan yang
membuatkan makanan tersebut menjadi pedas.
Ada pula yang suka memakan cili seperti memakan ulam. Amalan memakan
cili ini tidak digalakkan dijadikan sebahagian daripada tabiat pemakanan
harian terutamanya bagi golongan wanita.
Pakar gastroenterologist daripada India, Dr. SK Thakur berkata memakan
makanan pedas boleh mengakibatkan seseorang itu mendapat beberapa
penyakit yang serius.
Antara penyakit yang mungkin boleh dihidapi oleh mereka yang gemar memakan pedas berlebihan adalah seperti berikut :
Meningkatkan asid perut - Rasa pedas pada cili di makanan pedas itu
sebenarnya berasal dari kombinasi asam. Jika masuk dalam sistem
pencernaan, dimana sebenarnya kadar asamnya pun tinggi, maka asam dalam
masakan pedas akan menambah jumlah asid di perut.
Gangguan perut akut - Peningkatan jumlah asid perut yang drastik, jika berlaku terus-menerus
akan mencetuskan gangguan lambung akut di lambung. Gejalanya mual,
muntah-muntah, demam, diare, sakit kepala dan muntah.
Peradangan - Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan lambung akut, yang menyebabkan
perut terluka. Luka parah di perut ini membuat nanah muncul dan keluar
dari luka tersebut.
Sukar tidur atau insomnia - Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh dan menyebabkan keluarnya
keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur. Oleh itu, pengambilan
makanan pedas ini disarankan adalah 3 atau 4 kali seminggu dengan kadar
yang tidak terlalu tinggi.
Untuk menurunkan kadar asam lambung yang meningkat, maka pengambilan
susu dan air kelapa muda akan membantu menurunkan, sehingga anda
terhindar dari gangguan pencernaan.
Sumber
No comments:
Post a Comment