Anda Suka???

Friday, July 13, 2012

Cara Menambah Daya Ingatan

Lupa dan ingat adalah dua hal yang paling kerap di alami manusia sepanjang hidupnya. Dengan mengingat segala hal penting pastinya boleh membuat urusan kita lebih mudah, sebaliknya kalau sedikit-sedikit lupa dan lupa lagi, awas jadi orang akan cepat nyanyuk.

Ada 6 cara yang boleh membantu kita menambah kemampuan mengingat. Semoga terapi ini boleh membantu.

Bangun pagi dan cium rosemary

Dalam sebuah kajian pada tahun 2003, para psikologi meminta 144 sukarelawan untuk melakukan percubaan ujikaji tentang ingatan jangka panjang, cara kerja ingatan, uji reaksi dan perhatian. Beberapa orang melakukan ujian itu di bilik yang tiada bau, beberapa orang di bilik dengan bebauan dari minyak esen rosemary dan selebihnya bekerja dengan bebauan minya lavender.

Hasilnya, mereka yang bekerja di bilik dengan memiliki hasil yang bagus dalam ingatan jangka panjang dan kerja ingatan berbanding dengan yang bekerja di bilik tanpa bebauan, sementara yang bekerja di bilik beraroma lavender lebih jelek dalam hal kerja ingatan. Lebih jauh, mereka yang bekerja di bilik beraroma rosemary merasa lebih terjaga berbanding dengan mereka yang bekerja di bilik kawalan (tanpa bebauan).  

Bekerja di bilik beraroma lavender ternyata lebih merasa mengantuk.  Rupanya lavender memang bagus untuk menghalau nyamuk. Tapi kesan sampingnya boleh membuat kita lebih suka tidur.

Makanan untuk berfikir

Untuk menjaga ingatan tetap muda meski otak mulai menua, saintis menyarankan mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan seperti blueberry, epal, pisang, sayur-sayuran berwarna hijau tua, bawang dan lobak merah.

Antioksidan merupakan molekul yang dengan mudah mengikat dan meneutralkan elektron yang disebut dengan ”radikal bebas” yang berkeliaran secara bebas di aliran darah. Radikal bebas ini bertambah seiring usia dan boleh membunuh otak.

Yang kedua, sebahagian besar otak diperbuat dari lemak sihat, termasuk yang paling penting adalah omega 3. Agar supaya otak boleh memperbaiki dirinya sendiri dan menjadi neuron-neuron bersambung dengan betul, kita harus memberikan makanan yang tepat buat otak.  Omega 3 banyak ditemui dari ikan dan kacang-kacangan.

Kunyah gula-gula getah

Penelitian pada tahun 2002 yang dilakukan di Inggris menemukan bahawa mengunyah gula getah memberikan hasil yang lebih baik pada uji ingatan jangka-panjang dan jangka pendek dibandingkan dengan mereka yang tidak mengunyah apa-apa.

Para ilmuwan mendakwa, tindakan mengunyah gula getah akan menghasilkan air liur yang meningkatkan denyut jantung atau ia mempengaruhi fungsi otak yang diberi nama hippocampus yang menyebabkan tubuh melepaskan insulin sebagai persiapan untuk metabolisme makanan.


Permainan untuk otak
Sebuah program yang disebut dengan Lumosity, dibangunkan dengan bantuan saintis saraf dan psikologi kognisi dari Standford University dan University of California di San Francisco, secara khusus direka untuk orang tua yang ingin memperbaiki ingatan,konsentrasi, keterjagaan, dan bahkan mood mereka.

Tentu saja, selalu ada sukan otak yang klasik dan murah, seperti Sudoku dan teka-teki silang yang boleh ditemui di mana saja. Latihan-latihan itu akan menguji pengetahuan dan membantu saraf-saraf di otak.

 Tidur

Dalam skala kajian di makmal menggunakan tikus, ketika tikus tidur, dua kawasan di otak- hippocampus dan medial prefrontal cortex, kawasan yang berkaitan dengan pengambilan ingatan dari masa lalu (baik di manusia atau tikus) - berputar menayangkan kejadian-kejadian sepanjang hari itu. Proses ini dipercayai sangat penting untuk mengonsolidasikan dan merapikan file-file ingatan-ingatan baru yang terbentuk.

 Berjalan kaki

Kajian menunjukkan bahawa pusat ingatan di otak yang disebut hippocampus menyusut seiring usia. Namun kajian pada tahun 2011 memberikan khabar baik: orang dewasa yang beranjak tua yang rutin melakukan jalan kaki dapat mempertahankan kelantangan hippocampus.

Penelitian yang dipimpin oleh Arthur Kramer dari University of Illinois-Urbana Champaign itu melibatkan 60 orang dewasa berusia 55 hingga 80 tahun. Mereka melakukan jalan kaki tiga kali seminggu masing-masing selama 40 minit.

Aktiviti yang cukup untuk meningkatkan denyut jantung mereka. Peserta lain sejumlah yang sama melakukan latihan pengencangan otot latihan beban, yoga, dan peregangan, dalam ikatan yang sama.

Setelah setahun perancangan, purata peserta anterior hippocampus peserta hilang 1 peratus daripada volumenya. Sebaliknya, setahun latihan aerobik membuat peningkatan sekitar 2 peratus pada kelantangan anterior hippocampus, membalikkan penuaan alami hippocampus selama dua tahun.

Saintis percaya bahawa hal itu disebabkan oleh imbas latihan yang menimbulkan stres ringan yang mencetuskan pengeluaran faktor pertumbuhan di dalam otak. Kemungkinan juga kerana aliran darah yang lebih besar ke otak, semakin banyak nutrisi dan oksigen yang dihantarkannya.
 

Sumber: Apakhabardunia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...