Anda Suka???

Saturday, March 10, 2012

Khasiat Barli

Ramai yang menggemari air barli untuk diminum tidak dikira pada waktu pagi, tengahari, petang atau malam. Bijirin barli berasal dari Ethiopia dan Asia Tenggara yang ditanam lebih dari 10,000 tahun yang lalu serta dijadikan bahan perubatan untuk pelbagai jenis penyakit.

Khasiat barli dipercayai dapat menyejukkan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang.  Selain itu, barli juga dikesan boleh membantu merendahkan kolesterol, meredakan sembelit dan mencegah penyakit kanser.

Bijirin barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine (Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi kolesterol seperti lain-lain bijirin.

Jika meminum air barli selalu diamalkan, ianya dapat mengurangkan risiko kencing manis, menyejukkan badan, memelihara buah pinggang, melawaskan kencing dan membantu untuk sistem penghadaman.

Tips memutihkan wajah menggunakan barli. 

Bahan yang anda perlukan:  Barli, jus limau nipis dan air masak.

Caranya:
  1. Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak.
  2. Setelah sejuk, tumbuk barli hingga lumat.
  3. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak.
  4. Sapukan bancuhan tersebut di wajah sebelum tidur. Amalkan selama seminggu untuk melihat hasilnya.

Selain menikmati barli dalam bentuk minuman dan tips memuthihkan wajah, sup barli amat sedap dan berkhasiat. Di sini adalah resepi untuk sup barli: (Resepi sup nie diambil drpd blog Penawar Tradisional - minta izin ya akak CNP di sini)


Barley sup dengan bawang putih goreng
1 cawan bijiran barli
5 ulas bawang putih, digoreng
2 liter stok ayam, yang direndam daripada 1 dada ayam direbus dalam tiga liter air
2 sudu minyak sayuran
2 labu bawang besar, potong dadu
2 biji karot merah , potong dadu
2 batang seleri, potong dadu
150g daging ayam potong kecil
1 sudu teh lada putih
1 sudu garam sesuai mengikut selera
1 ikat kecil daun sup dicincang kecil
1 ikat kecil daun bawang dicincang kecil

Cara memasak:
  1. Cuci barli dan rendam dalam semangkuk air selama tiga jam. kemudian buang air yang direndam.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang putih. Tambahkan karot dan daun seleri, kemudian barli dan tumis selama tiga minit.
  3. Tambahkan stok ayam, lada dan bawang putih goreng dan didihkan di atas api kecil selama minima satu jam, atau sampai barli lembut.
  4. Tambah garam untuk rasa dan melayani sup dan hiasi dengan daun sup dan daun bawang yang dicincang.

Sumber :  Penawar Tradisional

1 comment:

ummiwaqqas said...

byk info kat cni..tq for the info..ummi add ya..nak jadi member..tq.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...