Buah tembikai memiliki kandungan air yang banyak dengan rasanya yang manis dan menyegarkan membuatnya menjadi salah satu pilihan untuk mengatasi rasa haus dan dahaga, sehingga kebanyakan orang cukup menyukai buah yang umumnya berwarna merah dan kuning pada bahagian isinya.
Buah tembikai selain menyegarkan, juga mengandung banyak khasiat dan nutrisi di dalamnya, seperti Vitamin A dan C. Selain kedua vitamin utama tersebut, tembikai juga mengandung zat potasium, vitamin B6, tiamin, lemak, sodium dan kalori yang semuanya bermanfaat bagi kesihatan.
Khasiat buah tembikai dapat ditemui pada hampir seluruh bahagian, mulai dari kulit hingga biji tembikai sekalipun memiliki manfaat tersendiri bagi kesihatan. Pada kulit tembikai misalnya, dapat digunakan untuk perawatan kulit, atau biji tembikai yang telah dihaluskan juga dikenal sebagai ubat serawan. (baca cara memanfaatkannya pada bahagian akhir artikel ini)
Khasiat buah tembikai bagi kesihatan sangatlah banyak. Di bawah ini adalah beberapa perkara mengapa anda memerlukan buah tembikai untuk kesihatan.
Khasiat Buah Tembikai – Cegah Penyakit Jantung dan Kanser Prostat
Zat Lycopene dalam buah tembikai lebih besar dari lycopene pada tomat serta merupakan zat antioksidan yang terbukti dapat mencegah dan membentuk antibodi untuk melawan kanser prostat (pada lelaki) dan penyakit jantung. Untuk mendapatkan zat lycopene pada buah tomato anda perlu memanaskannya terlebih dahulu di atas kuali dengan sedikit api dan minyak. Akan tetapi untuk mendapatkan zat lycopene pada tembikai zat tersebut boleh anda dapatkan dengan mengkonsumsinya secara langsung.
Dengan secawan tembikai yang telah dilumat, anda sudah mendapatkan 40 persen antioksidan dari zat lycopene yang dilepas secara automatik oleh buah tembikai.
Kaya A dan Vitamin C
Dengan mengambil sepotong tembikai besar, sudah mencukupi keperluan vitamin C selama setengah hari anda. Warna merah dan kuning pada buah tembikai adalah warna khas vitamin C yang terkandung pada buah.
Meningkatkan Daya Penglihatan
Selain Vitamin C, buah tembikai juga mengandung vitamin A yang bermanfaat bagi kesihatan untuk melawan infeksi serta mencegah penurunan daya lihat. Vitamin A juga dikenal bermanfaat untuk mencegah menurunnya daya penglihatan.
Membantu Proses Penyembuhan
Bila anda mengalami luka, baik luar mahupun dalaman, anda dapat mengambil isi putih pada tembikai yang pada umumnya dibuang. Isi ini memang agak keras, akan tetapi kaya akan zat citrulline dan asam amino yang jarang sekali dihasilkan oleh buah mahupun makanan lain. Zat tersebut dapat dimanfaatkan untuk membantu proses penyembuhan luka dan pembelahan sel agar mempercepat penyembuhan.
Mengawal Tekanan Darah
Khasiat buah tembikai selain mengandungi vitamin A dan C, juga mengandungi zat potasium yang berguna untuk mengendalikan tekanan darah. Dengan mengkonsumsi buah tembikai secara teratur dapat mencegah terjadinya hipertensi.
Untuk Diet
Buah tembikai mengandungi sangat sedikit kalori, dengan dua potong tembikai mengandungi sekitar 96 kalori ditambah dengan zat air yang banyak terdapat didalamnya, membuat anda merasa cepat kenyang. Hal ini dapat membantu diet anda agar berat badan dapat dikawal.
Sebagai Ubat Serawan
Seperti yang disebutkan sebelumnya, biji buah tembikai juga umumnya dimanfaatkan oleh pengubatan tradisional sebagai ubat serawan. Cara menggunakannya adalah jemur biji buah tembikai hingga kering, lalu haluskan hingga menjadi serbuk dan sapukan pada luka serawan.
Khasiat Buah Tembikai Untuk Menghilangkan Noda Hitam
Selain manfaat yang disebutkan di atas, khasiat buah tembikai juga dapat digunakan untuk mengatasi noda hitam atau flek pada wajah. Caranya adalah:
- Jemur kulit tembikai di bawah terik matahari hingga kering
- Lumatkan kulit tembikai hingga menjadi serbuk
- Ambil sebiji timun dan sebatang lidah buaya
- Campurkan ketiganya dalam satu bekas dan kacau hingga merata
- Sapukan campuran tadi ke wajah atau sebagai masker wajah, boleh juga hanya pada noda hitam di wajah anda
- Biarkan selama kurang lebih 10 menit atau hingga agak mengering
- Bilas wajah hingga bersih dengan air sejuk
Sumber