Anda Suka???

Saturday, February 19, 2011

Ujian Stress

Hypnosis merupakan sebuah kaedah yang telah diakui di USA sejak tahun 1958, iaitu kaedah klinikal untuk mengatasi berbagai permasalahan emosional.  Beberapa Universiti di USA telah membuka program Diploma mahupun Doctoral di bidang Hypnosis. Inilah yang membezakan bahawa Hypnosis di negara maju telah menjadi sebuah bahan pembelajaran yang disusun berdasarkan hasil-hasil penyelidikan klinikal serta telah disempurnakan seiring dengan perkembangan zaman.
 
Oleh kerana itu, fenomena Hypnotism sebenarnya sama sekali tidak berhubungan dengan magik ataupun mistik, tetapi fenomena tersebut diteliti sebagai suatu keadaan seseorang dimana perhatiannya lebih terfokus dan fikiran bawah sedarnya (Sub-Concious Mind) bekerja lebih maksimal.
 
Berikut beberapa gambar yang boleh membuat pandangan kita terhipnotis dan seolah-olah berubah padahal gambar ini merupakan gambar statik atau tidak bergerak. 
Bentuk-bentuk gambar ini digunakan untuk menguji tahap stress yang boleh dikawal oleh seseorang..

Semakin perlahan pergerakan gambar yang dilihat, semakin baik kebolehan seseorang untuk mengawal stress. Bagaimanapun, kebanyakan dewasa yang agak berumur (senior citizen ) dan kanak2 melihat gambar-gambar tersebut statik (tidak bergerak).

 Sumber : Taman2syurga
 

3 comments:

pak long said...

salam...
terkejut jugak..tengok pic merah tu namapak macam bergerak.

akugumbira & riang-riang said...

waaa.. suka post nih.. nice..

Anonymous said...

tq,,,sgt sronok ngan post ni...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...