Anda Suka???

Sunday, February 13, 2011

Cara Timbang Blog

Blog dinilai dari segi Size, Load Time dan Avarege Speed per KB. Apa yang perlu anda fokuskan adalah pada saiz kerana nilai terbaik untuk sesebuah blog adalah di bawah paras 100kb. Bagi Load Time dan Avarege per speed per KB pula, ianya bergantung pada kelajuan internet anda. Jika blog anda bersaiz lebih dari 100kb, cuba kurangkan beban pada blog anda.

Macamana nak check berat blog? Rasanya ramai dah tahu. Ini bagi yang tak tahu lagi. Sila ke iwebtool dan masukkan url blog anda kemudian klik check. Lepas tu akan keluar la maklumat berat blog anda. 
speed blog akak slps buang banyak widget....isk... nak buang yg mana lagi  ek???? sebenarnya syg semua ....
Boleh juga check berat blog anda di rapid searchmetrics. Tool kat sini akan memaparkan maklumat yang  lebih detail lagi berkaitan dengan coding yang diletakan dalam blog anda. Berat gambar pun akan diberitahu.  
paparan berat blog akak  secara detail 

Selamat menimbang..... try la...


 

4 comments:

pak long said...

salam...
nanti nak try timbang...

jedi said...

da try...berat jugak...

MamaAiman said...

thanks for sharing!

sha said...

nice sharing

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...