Anda Suka???

Friday, April 6, 2012

Tips Memberi Makan Kucing Yang Sedang Sakit

Kucing yang sedang sakit memerlukan tenaga extra serta ketersediaan zat-zat makanan yang diperlukan untuk memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak serta meningkatkan daya tahan tubuh untuk memerangi penyakit. Akan tetapi ketika sakit, kebanyakan kucing tidak ada selera makan sehingga dapat memperburukkan lagi kondisi kesihatannya. 

Kucing yang kehilangan nafsu makan boleh mengalami stress ataupun sedang sakit. Ikuti beberapa tips berikut agar dapat dicuba untuk mengatasi kucing yang kehilangan nafsu makan: 

  • Paling mudah dilakukan iaitu cuba memberi makanan yang biasanya paling disukai oleh kucing tersebut. Makanan yang disukai biasanya dapat membantu mengembalikan nafsu makan kucing.
  • Cuba memberi makan bersama dengan beberapa kucing lain. Biasanya kucing akan terpancing untuk ikut berebut makanan dengan kucing-kucing lain. 
  • Anda juga dapat memberikan makanan dengan aroma yang disukai oleh kucing. Aroma makanan merupakan stimulator nafsu makan pada kucing. Kucing kehilangan nafsu makan bila ia tidak dapat mencium aroma makanan dengan baik akibat sakit.
  • Menghangatkan makanan dapat membantu agar aroma makan lebih mudah tercium oleh kucing. Perlu diperhatikan jangan sampai suhu makanan menjadi terlalu panas. 
  • Kucing lebih suka makanan basah dibandingkan makanan kering. Dengan menambahkan kuah kaldu (daging yang direbus) pada makanan dapat merangsang nafsu makan kucing. Biasanya kucing akan suka menjilat-jilat kuah kaldu yang disediakan. 
  • Jangan biarkan makanan yang tersisa di tempat makanan lebih dari 10 - 15 minit. Berikan makanan dalam jumlah kecil tetapi kerap. Dengan demikian nafsu makan kucing akan lebih sering terstimulasi oleh makanan yang baru disediakan. 
  • Untuk memperkenalkan makanan baru pada kucing, campurkan sedikit makanan baru tersebut ke dalam makanan yang biasa dimakan secara berberpingkat dan tambahkan kuantiti makanan baru sehinggalah kucing terbiasa sepenuhnya pada makanan baru tersebut. 
Bila anda telah mencuba cara-cara tersebut diatas tetapi belum juga berhasil untuk mengembalikan nafsu makan si kucing, sebaiknya segera konsultasikan masalah ini dengan doktor haiwan untuk menghindari hal-hal yang tidak diinginkan.
 
 
Sumber : kittykrafty
 
 

1 comment:

Hisham Marmin said...

Tips yang berguna dan menafaat untuk mereka yang memelihara kucing sebagai haiwan kesayangan. Entri yang bagus!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...