Anda Suka???

Friday, March 22, 2013

10 makanan yang boleh buat kita hepi

Bila sebut pasal makanan memang tak habis..tapi setiap makanan  mengandungi kesan sampingan tertentu melibatkan hormon dan emosi juga.  Jangan amalkan makan jeruk2 kerana ia mengandungi asid dan mempunyai kesan negatif dan memberi mood kita jadi lebih buruk.

Berikut senarai makanan yang boleh bagi kita hepi.

Sawi Putih
Sayur ini mengandungi banyak magnesium sejenis khasiat yang memberi kesan baik pada tenaga dalam tubuh manusia, dalam kajian 2009 dari Australian dan NZ Journal Psychiatry mendapati kekurangan magnesium dalam badan menyebabkan kesan tekanan stress dan kemurungan lebih tinggi.

Kentang Biru
Mengandungi kuasa aktioksiden dikenali anthocyannis.  Menyumbang kualiti perlindungan neoro tubuh kita, seperti mengurangkan tekanan otak disebut tekanan/depression dan baik untuk menambah daya ingatan memori (pelupa), penyakit thyroid, khususnya amat digalakkan memakan ubi ini dan lebih baik dimakan dengan kulit kerana kandungan zat yang tinggi ada pada kulitnya.


Kepah
Kepah mempunyai zat yg tinggi seperti vitamin B2, seleium, iodin, protin dan zinc. Kurang kalori serta lemak ia juga membantu menstabilkan mood dan berat badan. Vitamin B2 amat baik untuk membantu membaiki sel2 otak yg rosak dan menajamkan daya fikir kita. 

Ingatan: Pastikan memakan kepah yg diternak dari kepah liar kerana untuk kebaikan kesihatan serta alam sekitar juga. 

Coklat Hitam(dark chocolate) 
Mengandungi kebaikan dimana tidak terdapat pada coklat susu biasa. coklat gelap mampu membaiki edaran darah ke oatk dan memberi anjakan maksimum pada mood serta tumpuan kita, juga membantu anda merasa lebih bertenaga dan ceria. Namun jangan terlebih pula... kerana menurut kajian hanya sedikit sahaja diperlukan dari coklat tersebut bagi mendapatkan kebaikannya setiap hari.

Yogurt Greek
Kandungan kalsium dalam yogurt membantu mengeluarkan kegembiraan dari otak dan mampu mengurangkan berat badan anda...(tak byk pasal yogurt ni..)

Asparagus
Asparagus mengandungi kandungan folat dan trythopan. kekurangan folat dlm badan menyumbang depresi. trytofan juga memberi serotini kedalam otak serta memberi kesimbangan mood kita. ayam belanda juga mempunyai kandungan trythophan. sementara itu juga ia membantu bagi yang mempuyai masalah tidur..namun perlu kalori untuk mengaktifkan kuasa trytophan berfungsi.

Madu
Dalam kesihatan madu adalah jauh lebih baik dari gula biasa. madu mengandungi kaemperol dan quercetin yang mampu menahan depresi dan memastikan otak sentiasa sihat. ia tidak menghantar mesej 'fat-mode' dari otak ke tubuh anda seperti pengambilna gula biasa kerana madu tidak meberi kesan tinggi kandungan gula dalam darah anda.

Tomato Ceri
Semua tomato mengandungi kandungan lycopene iaitu antioksidan yang mampu menahan tekanan pada otak sercara amnya pada otak, untuk kesan yang lebih baik makanlah buah tomato ceri ini dengan minyak zaitun. mnyak zaitun menambah kuasa penyerapan lycopenen dalam badan.

 Telur Ayam Yang Segar
Telur ayam mengandungi banyak khasiat seperti zinc, vitamin B, iodin, omega-3 dan protin. Ia bukan sekadar memberi tenaga pada badan ia juga membantu perut anda berehat kerana kesan baik telur adalah ia membuat perut anda seperti kenyang lebih lama.  Menurut kajian orang yang mengambil telur semasa sarapan lebih kurang berat badan.

Kelapa aka Nyioq
Walapun kelapa dikaitkan sebagai penyumbang makanan tidak sihat dalam makanan terutama di asia, ia mengandungi khasiat triglydcerides sejenis khasiat lelemak yang baik seperti minyak yang mampu memberi mood yang baik pada otak.

Peringatan: Pati santan juga perlu diambil bersederhana kerana ianya amat tidak baik secara keseluruhan jika dimakan secara berlebihan.Sumber  : Forum Cari


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...