Anda Suka???

Tuesday, February 15, 2011

Makanan Untuk Otak


Kita harus memilih makanan yang baik untuk daya ingatan dan ini dapat meningkatkan kekuatan otak serta sistem saraf kita. Banyak kajian yang menyatakan bahawa pemilihan makanan yang tepat dapat meningkatkan kekuatan otak hingga 50%. Di antara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan antara lain: · 
  • Bijirin dan kekacang (badam, walnut, kacang soya, kacang a’das, biji labu, kismis, habbatus sauda ) 
  • Sayur – sayuran (lobak merah, halia) 
  • Tumbuhan herba (ginkgo biloba) 
  • Air (air mineral, air zam zam, madu, susu, air soya, kopi ) 
  • Daging ayam 
  • Telur ayam
  • Vitamin B (Thiamine (B1), Niacin (B3), Pyridoxine (B6), Complex (B12) ) 
  • Ikan tuna 
  • Ulam-ulaman (pegaga, daun sadri, kemangi ) 
  • Buah-buahan (anggur hitam, kurma, buah delima, blue berry ) 
  • Roti 
  • Minyak (minyak ikan, minyak zaitun, minyak rosemary, minyak sage) 
Yang penting, makanan tersebut haruslah segar, baik, halal, seimbang, tiada bahan pengawet, tiada perasa tiruan serta tiada pewarna tiruan. Mari kita tingkatkan daya ingat kita, dengan memakan makanan yang baik.

 

2 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...